25 anys amb Guillem Agulló

Avui Dimecres, 11 d’abril, de 2/4 de 8 del vespre  a la Plaça Pius XII
En record a Guillem Agulló es llegirà un manifest, s’explicarà què va passar i es tocarà alguna cançó.
Ho organitzen: Arran Igualada, Casal Popular d’Igualada el Foment, CUP Igualada, SEPC Igualada i CS Delícies
Guillem Agulló era un jove independentista de Burjassot (Horta Nord) i militant de Maulet que, mentre era de vacances a Montanejos (Alt Millars), va ser assassinat d’una ganivetada l’11 d’abril de 1993 per joves feixistes d’extrema dreta, quan l’únic que desitjava era viure en llibertat. El posterior judici va ser vergonyós i només es va condemnar una persona a 14 anys de presó -i només en va acabar complint 4-; la resta van quedar absolts. Amb una injustícia hereva directa de la Transició i del Franquisme, va quedar demostrada la impunitat per a l’extrema dreta espanyola i la passivitat de les institucions.
 
En l’àmbit social, l’assassinat de Guillem va ser un punt d’inflexió arreu dels Països Catalans i es va convertir en un buit a partir del qual construir.
És una data i un fet que es té molt present. Obrint Pas, per exemple, va fer la cançó “No tingues por” en homenatge a Guillem i, amb els anys, s’ha convertit en himne.
Més recentment, als concerts Ovidi4, Mireia Vives, Borja Penalba, David Fernández i David Caño toquen cançons i reciten poemes per recordar el coratge d’aquells que durant anys van lluitar per la memòria de Guillem Agulló i la lluita que representava -entre d’altres persones i lluites-. El lema d’aquest recital és senzill i simbòlic, “Cuidem-nos”, una proposta molt adequada per aconseguir cicatritzar ferides tan profundes com la que es va obrir ara fa 25 anys a Montanejos. Recordem que Ovdi4 va venir a Igualada fa dues setmanes gràcies al Cicle Kalòpsia.
Al Principat, el primer municipi que ha dedicat un espai al jove militant independentista és Sallent, amb la participació de l’aleshores regidora i després diputada al Parlament Anna Gabriel. Més tard, s’hi han sumat altres ciutats com Vic i localitats valencianes com Simat de la Valldigna.
Guillem Agulló, ni oblit ni perdó!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *