Homenatge al President Companys

Diumenge 15 octubre a les 5:30h de la matinada al monòlit en homenatge al President Companys, assassinat pel feixisme.

Farem ofrena floral,  tirarem tres salves, llegirem el discurs i esmorzarem una mica.

Catalans: Les forces monarquitzants i feixistes que d’un temps ençà pretenien trair la República, han aconseguit el seu objectiu i han assaltat el Poder.

Els partits i els homes que han fet públiques manifestacions contra les migrades llibertats de la nostra terra, i els nuclis polítics que prediquen constantment l’odi i la guerra a Catalunya, constitueixen avui el suport de les actuals institucions.

Els fets que s’han produït donen a tots els ciutadans la clara sensació que la República, en els seus fonaments postulats democràtics, es troba en gravíssim perill.

Totes les forces autènticament republicanes d’Espanya i els sectors socials avançats, sense distinció ni excepció, s’han aixecat en armes contra l’audaç temptativa feixista.

La Catalunya liberal, democràtica i republicana no pot estar absent de la protesta que triomfa arreu del país, ni pot silenciar la seva veu de solidaritat amb els germans que, en les terres hispanes, lluiten fins a morir per la Llibertat i pel Dret. Catalunya arbora la seva bandera, crida a tothom al compliment del deure i a l’obediència absoluta al Govern de la Generalitat, que des d’aquest moment trenca tota relació amb les institucions falsejades.

En aquesta hora solemne, en nom del poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclama l'”Estat Català” de la República Federal Espanyola i, en establir i fortificar les relacions amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a instaurar a Catalunya el govern provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel de bastir una República Federal lliure i magnífica.

El Govern de Catalunya estarà en tot moment en contacte amb el poble. Aspirem a establir a Catalunya el reducte indestructible de les essències de la República. Invito a tots els catalans a l’obediència al Govern i a que ningú no desacati les seves ordres. Amb entusiasme i la disciplina del poble ens sentirem forts i invencibles. Mantindrem a ratlla tothom , però cal que cadascú es contingui subjecte a la disciplina i a la consigna dels dirigents. El Govern, des d’aquest moment, obrarà amb energia inexorable perquè ningú no tracti de pertorbar ni pugui comprometre els objectius patriòtics de la seva actitud.

Catalans: L’hora és greu i gloriosa. L’esperit del President Macià, restaurador de la Generalitat, ens acompanya. Cadascú al seu lloc i Catalunya i la República al cor de tots.

Visca Catalunya !  Visca la República! Visca la Llibertat!

6 d’octubre del 1934

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *